Casa Flora - Mødrehjælp/krisecenter

Den 6. april 2008, åbnede projekt “Casa Flora” et mødrehjælp/krisecenter under Rp92, med initiativ af Midtjyllandsgruppen, som står for den økonomiske støtte, ansvar og den daglige drift af huset.

Huset fungerer som dagcenter i byen Lugoj i Banat provinsen.

– Formål: At give professionel støtte, råd og vejledning til tidligere børnehjemsbørn og andre unge fattige forældre, som ikke har andre at støtte sig til, når der f.eks. opstår problemer såsom:

Arbejdsløshed – manglende uddannelse – elendige boligforhold – druk/vold – usikkerhed i børneopdragelsen – fattigdom m.m.

– Personale: På centret er ansat en veluddannet fuldtids daglig leder som hedder Monica Niga, hun får hjælp af en psykolog og socialrådgiver som er tilknyttet huset. Frivillige fra området hjælper også til. Personalet har været på kursus og holder nu foredrag om “Casa Flora”.

– Økonomi: Penge til driften kommer bl.a. fra lokale loppemarkeder i DK, det store årlige julemarked, salg af håndarbejder og støtte fra forskellige fonde (læs mere om disse aktiviteter under Midtjyllandsgruppen).

Indsamling: 2 gange årligt sendes med RP’s transport biler med ting til “Casa Flora” f.eks.: Lifte m. babytøj som gives til vordende mødre, der kommer i huset, nogle bliver også givet til hospitalets fødeafdeling, der forestår uddeling til fattige mødre.

Vi indsamler også legetøj, sengelinned, tøj, husholdningsudstyr, kontorartikler, cykler, klapvogne, og lign. (ikke barnevogne).

Vi beder om, at det vi modtager, er helt og rent og gerne pakket i banankasser, hvis muligt.

Vi modtager også gerne ting og sager til videresalg på vores markeder, ring til nedenstående kontaktpersoner og hør nærmere.

Midtjyllandsgruppen har oprettet dette hus med formålet – Hjælp til selvhjælp – og tanken er at stedet, med tiden kan bære sig selv.

Casa Flora. Str. Cassian Munteranu 28, Lugoj.

Kontaktperson: Inger Brøndum Rasmussen, Roald Amundsens Vej 15, 8200 Aarhus N, Tlf.: 8616 1296, Mail: inger.broendum@hotmail.dk

Kontaktperson: Birte MacIntyre, Knud Rasmussens Vej 8, 8200 Aarhus N, Tlf.: 2845 6858, Mail: birte@macintyre.dk

Midtjyllandsgruppen har bedt lederen af Casa Flora, Monica Niga, om at fortælle om sit arbejde, så her kommer i dansk oversættelse hvad hun har fortalt os:

Mit job i Casa Flora. Jeg tror ingen af mine bekendte ville have drømt om at jeg ville skifte arbejde. Jeg selv troede heller ikke at jeg ville være andet end underviser. Det var mit livs drøm, det som jeg forberedte mig til og længtes efter. Jeg tog timer i klaverspil, guitar, tegning, bestod universitetets svære eksamener og fik til sidst et arbejde som lærer på en skole i Lugoj. Men i løbet af bare to måneder fandt jeg ud af at jeg ønskede at skifte job og sendte mit CV til forskellige steder. Det var den gang jeg blev valgt til at arbejde for CASA FLORA. Interview’et var fantastisk. For første gang i mit liv blev jeg spurgt om hvad jeg selv ville beslutte i forskellige situationer, og tilsyneladende blev mine svar modtaget positivt. Som følge heraf startede jeg med at arbejde for dette center, hvor jeg lærte hvem jeg virkelig var og hvad jeg virkelig kunne gøre. Centeret for rådgivning og støtte, financieret af Rumæniensprojektet, var noget fuldstændig nyt for Lugoj by. Der blev tilbudt ikke blot forskellige ydelser til mødre med problemer, men også en helt ny mentalitet. Det er rigtigt at Casa Flora var det første center der tilbød sociale ydelser i vor by og samtidig ændrede mentaliteten. Den ekstraordinære anstrengelse ydet af disse danskere – som kører tusinder af kilometer med bus to gange årligt til Rumænien – lærte os, at når vi får ting gratis, må vi også give ting væk gratis. Derfor lærer mødrene at de er nødt til at give deres børn kvalitetstid tilbragt sammen, at de er ansvarlige for deres børns uddannelse, og at deres kærlighed til dem reflekteres i de unge af i morgen. Børnene selv finder også her en god tid hvor de kan tilbringe deres fritid og lege med legetøj, de ikke har hjemme. Casa Flora er et absolut nødvendigt sted for disse børn; det giver dem mulighed for at føle sig som et hvilket som helst barn skulle føle sig i hver en krog af verden. Når jeg bliver spurgt om mit arbejde ( om jeg er på det rette sted til den rette tid) svarer jeg altid at mit arbejde er et ideelt arbejde med ideelle chefer som altid kæmper ved siden af mig for at vedligeholde og berige dette sted. Det var ikke let for mig i begyndelsen. Men jeg var heldig tidligere at have arbejdet i nogle andre projekter i samfundet. På den måde kunne jeg bruge de kontakter jeg havde skabt.

Hen ad vejen har vi organiseret mange aktiviteter fælles med skoler, børnehaver, andre NGO-organisationer og rådhuset. Jeg vil nævne nogle: 1. Juni-selskaber – den internationale børnedag, påske- og juleselskaber, klovnedag og det første NGO-marked i Lugoj (december 2011). Dette sidste blev arrangeret af mig med hjælp fra nogle venner og frivillige og bestod af at ændre tøj modtaget fra Danmark, så det med hjælp fra en designer kom til at blive forandret til helt moderne klæder.

Bagefter havde vi et selskab hvor to skoler tilbød os en mannequin-opvisning med det nye tøj vi havde lavet. På den tribune glemte mange af vore børn at de var fattige og marcherede ind i deres smukke nye klæder. På scenen var der også frivillige fra en af vore bedste højere skoler. Tøjet blev bagefter solgt, og vi brugte pengene til vore brugere så vi kunne have en fin julefest. Mødrene lavede forskellige kager og alle deltagerne fik lækker mad.

Jeg betragter det som en stor succes, især da mange andre NGO’er gerne vil deltage i næste års marked. Jeg vil slutte med at sige at det arbejde jeg har er noget jeg har længtes efter, det giver mig indre tilfredshed selv om det ofte tager noget af min personlige fritid. Casa Flora er ikke blot jeres drøm men også min – selv om jeg kun er en ansat – min rolle er at få Casa Flora til at fortsætte med at eksistere så længe som muligt.

Jeg håber og ønsker gennem alt hvad jeg laver, at være en omhyggelig, god og værdig “gartner” for Casa Flora, som min chef Inger Brøndum sagde ved åbningen af centeret i 2008.

Februar 2012
Monica Niga
Leder af Casa Flora, Mødrehjælp/krisecenter. Lugoj, Rumænien.

More Info

sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer placerat metus id orci facilisis, in luctus eros laoreet. Mauris interdum augue varius, faucibus massa id, imperdiet tortor. Donec vel tortor molestie, hendrerit sem a, hendrerit arcu. Aliquam erat volutpat. Proin varius eros eros, non condimentum nis.

Address: 890 Lorem Ipsum Street #12 San Francisco, California 65432 Phone: 123.4567.890 Business Hours: 8a–6:30p M-F, 9a–2p S-S