Så er det tid til nyt fra Casa Clementina. Sommeren er for længst kommet til Rumænien og havens planter er godt på vej. Der er stor aktivitet derude, bl.a. har nogle af de unge bygget en mistbænk. Grillen har allerede været tændt op flere gange.

For at I kan få et indtryk af vore unge og deres oplevelse af vort arbejde, vil 3 af dem fortælle deres historier.

Ioan Jacab fortæller: ”Jeg er 19 år og kommer fra et børnehjem i Pietroasa Mare. Der havde jeg det godt. Især om sommeren var der dejligt. Jeg kom til Casa Clementina i august 2014, og befinder mig godt her blandt jævnaldrende. Jeg sætter især pris på, at alle i huset respekterer og hjælper hinanden. Når nogen har fødselsdag, laver jeg fødselsdagskage og pynter op til festen.

Jeg er begyndt på er statsanerkendt kokke – og fødevarekursus. Efter kurset er det min plan at finde et job som kok på et ældrecenter. Nu har jeg et godt arbejde i Profi Supermarkedet.

Jeg vil varmt anbefale Casa Clementina til andre unge.”

Daniela Onet fortæller: ”Jeg er 28 år og kommer fra CP10. Jeg har været på Casa Clementina siden oktober 2014. Og her er rart at være. Her er frihed, og folk følger reglerne. Der er ingen ballade, og de andre unge er venlige og hjælpsomme. Jeg har lært at lave mad og bruge komfuret og har været i biografen. Her er dejlig rent og vi har et fint badeværelse. Og så har jeg fået lavet mine tænder.

Jeg arbejder på en brillefabrik og forvalter selv min løn. Personalet er også gode ved mig, nærmest som en familie, og de hjælper med papirerne. Jeg får støtte fra staten og har udfyldt ansøgningen til en social lejlighed.

Det er min plan at gå til zumba og sammen med Ioan Jacab har jeg et stykke af haven.”

Ion Toderasc fortæller:” Jeg er 25 år og voksede op på et børnehjem i Moldavien. Der havde vi det meget frit, men ingen tog sig af, hvad vi lavede. Og jeg selv var også ligeglad.

Her på Casa Clementina er det anderledes. Jeg kan selv bestemme, men må også selv tage konsekvenserne af, hvad jeg laver. Jeg har udviklet mig og sparet op. Jeg måtte lære at opføre mig ordentlig. Jeg har stadig ind imellem et dårligt sprog, og så må personalet skride ind. Det er vigtigt at opføre sig ordentlig blandt andre mennesker.

Nu har jeg det godt og forbereder mig på at flytte fra Casa Clementina til august. Jeg har arbejdet på Garmet siden 2011 og har indtil nu en opsparing på over 4000€. Jeg arbejder alt, hvad jeg kan, og sparer så meget som muligt. Mit mål er at købe en 2 værelses lejlighed. Jeg har fået en bankkonto og dermed mulighed for at låne penge til købet. Min plan er at flytte sammen med en af de andre unge, så vi kan dele omkostningerne. Jeg har fået et godt stykke af haven. Og det vil jeg beholde, når jeg flytter.

Casa Clementina er et godt sted for unge. Her lærer man at tage ansvar og være uafhængig.

Personalemæssigt er der sket en ændring i huset, idet Stefan har valgt at tage til Danmark. Vi takker ham for hans store indsats på Casa Clementina og ønsker ham held og lykke fremover.

Husets solpaneler gik i stykker. Ved hjælp af øremærkede midler fra en donation har vi nu fået opsat nye. Plus at vi har fået etableret solceller. Så i fremtiden skulle udgifterne til varmt vand og el blive mindre.

Andre donationer gør det muligt at tilbyde alle tandlægebehandling.

En stor, stor tak til alle, som betænker os. Det er dejligt at mærke opbakningen til vort arbejde fra så mange forskellige sider. Fra private, fra fonde, fra klubber, fra et butikscenter.

Også en stor tak fra vore unge for de beløb, der falder af, øremærket til oplevelser. Det betyder meget at kunne tage i biografen i samlet flok eller på en telttur til floden. Noget, der ellers ikke er råd til.

Vores kontonummer er: 2076 6278981876. P.gr.a. banksammenlægninger har vi fået nyt reg.nr., men kontonummeret er det samme.

På vegne af udslusningsgruppen endnu en gang tak og ønsket om en god sommer til jer alle

Birgit Christensen