Nyhedsbrev efterår 2016

Størstedelen af styregruppen for Casa Clementina har lige været en tur dernede. Der meldes alt vel. Alt er pænt og ordentligt, og alle er i arbejde. Det er en fornøjelse at se, hvordan personale og unge arbejder ihærdigt på – og med godt resultat – at nedbringe omkostningerne. Energiforbruget falder, og hvis noget går i stykker, bliver det straks repareret eller fornyet.

I årenes løb er der kommet mange cykler derned. Mange af dem forsvinder hen ad vejen. Derfor er der indført den regel, at hvis man mister en cykel, som man har fået af os, skal man betale 200 lei. Hvilket svarer til, hvad en brugt cykel koster i Rumænien.

Pr 1. september er Calin blevet ansat. Han er ikke pædagog, men har en godt tag på, og god kontakt med, de unge. Derudover er han en handyman, som sammen med de unge vil kunne klare de praktiske og håndværksmæssige problemer, der dukker op.

For tiden er der 17 unge i huset. Den årlige udskiftning er stadig i gang, så vi kender endnu ikke den blivende gruppe.
Blandt dem, der rejser, er 2 søstre, som har sparet sammen til at købe en lejlighed i Lugoj. Her vil de bo sammen med deres bror, der har brug for megen hjælp og støtte. En stor og flot beslutning. Derudover har pigerne i løbet af det seneste år tabt tilsammen over 45 kg. Vi må på alle måder tage hatten af for dem.

I juli var alle, der kunne, på en weekendtur til bjergene i Garana. Personalet lagde biler til transporten, og alt lejrudstyret fra Danmark blev hevet frem og taget i brug. Vejret var flot og dagene blev nydt i fulde drag med socialt samvær, praktiske gøremål og badning. Omkostningerne blev dækket af en øremærket donation fra Danmark samt af beløb, som besøgende på Casa Clementina i løbet af året har givet til oplevelser.

Pakkespillet efter dansk mønster er altid en stor succes. Denne gang blev det afholdt i haven, mens CC gruppen var på besøg. Alle de fine gevinster, som også kommer fra Danmark – og hovedsageligt fra en donor – vakte stor begejstring. De tidligere beboere, som deltog, medbragte hver en gevinst.

På trods af en vejrmæssig elendig sommer, med kraftig regn vekslende med meget høje temperaturer, har udbyttet i haven været så nogenlunde. Tomater og paprika blev ødelagt, men auberginer, rodfrugter og andre grøntsager er blevet bjerget, og det, som ikke allerede er spist, er i fryseren til senere brug.
Jorden i haven er meget tung og leret. Personalet vil i forbindelse med efterårsgravningen sørge for jordforbedring ved at tilføre noget mere sand.

Fra alle omkring Casa Clementina; personalet, de unge og projektgruppen her i Danmark, sendes de bedste hilsner og en stor tak for jeres støtte til vort arbejde. Uden den, kunne vi ikke køre huset, og hjælpe de unge på den måde, som vi gør. Enhver form for støtte er meget værdsat. Vort kontonummer er: 2076 – 6278 981 876.

Med venlig hilsen Birgit Christensen