Prisliste ved transporterne

pr. efterårstransporten 2019

Gavepakke til navngivent barn/bunica/familie, max. størrelse banankasse

Gavepakke til navngivent barn/bunica/familie, max. størrelse flyttekasse

Cykel, alle størrelser

Babysenge

Babylift til institution

Babylift til navngiven person

Større effekter, såsom køleskab, sofa, kasser større end flyttekasser

Institutionspakke, max. størrelse bananakasse

Institutionspakke, max. størrelse flyttekasse

 

75 kr

150 kr

100 kr

100 kr

40 kr

75 kr

250 kr

20 kr

40 kr

Hvad kan man se nær Lugoj?

Hvad kan man se, når man er med transporten i Lugoj og gerne vil opleve mere Rumænien?

Vi kommer her med vores bedste bud. Lugoj har heldigvis super tog- og motorvejsforbindelser, og er derfor ideelt til hvis man skal se mere af Banat-regionen.

Timisoara
er en storby, der ligger 45 minutters køretur fra Lugoj. Der er både markeder, katedralen, operaen, frihedspladsen, botanisk have, Iulius Mall og meget mere. Denne by er ideel til en dagstur, hvor man får set en mere moderne by i Østeuropa, hvor man blandt andet kan nyde lækker frokost på søde caféer ved floden eller på Piata Victoriei. Det er også her, den nærmeste lufthavn ligger, og man kan derfor bruge en dag i Timisoara enten på ud- eller hjemrejsen.

Baile Herculane
er en gammel kurby grundlagt af romerne og er nu en UNESCO verdensarvsby. På trods af manglende restauration kan man rundt omkring i byen på gåben så en masse fantastiske gamle bygninger bygget af romerne. Rundt omkring i byen er varme kilder, som alle der har medbragt badetøj, kan hoppe i på alle tider af året. Derudover ligger byen i en dal og er omringet af Comogled Valea Cernei-nationalparken, der dermed også gør Baile Herculane til en ideel destination til vandreture, hvor man på vejen kan se grotter, der blev benyttet af middelalderens rumænske munke.

Oradea
er en by tæt på den ungarske grænse med mange gamle bygninger bygget af de østrigungarske ledere i 1700-tallet. Her kan også ses museet for Cris-flodene, som huses i et palads fra 1770, der er bygget efter Belverede-paladset i Wien. Ved en gåtur rundt i den gamle bydel, vil man kunne se mange smukke bygninger i forskellige farver, der repræsenterer forskellige æraer i europæisk arkitektur.

Bihor bjergene
er en bjergkæde, der strække sig fra øst til vest og her kan man opleve grottetunneller, underjordiske vandfald, gemte søer og gletsjere. Vest for bjergkæden kan man se Pestera Usilor [bjørnegrotten], hvor fossiller af grottebjørne, som uddøde for 15000 år siden, er blevet fundt, hvilket har givet grotten sit navn. Her kan man se stalagmitter og stalakitter, som er mere end 22000 år gamle. 

Hunedoara
Cirka en times kørsel fra Lugoj, ligger Corvin slottet, som blev bygget af det østrigungarske rige og bestemt er et besøg værd. Det er et af de største slotte i Europa og har status som et af Rumæniens 7 vidundere. Slottet, der blev bygget 1446, er åbent for besøgende hver dag.
Herfra kan man køre til Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, som var hovedstaden for den romerske koloni, Dacia. Byen er i dag i ruiner, men er stadig et besøg værd, da man stadig får indtrykket af byens storhedstid gennem ruinerne af amfiteatret, det store tempel og andre bygninger.

 

Information til pakkefamilier

Som nye medlemmer – og nu kontaktfamilie til et rumænsk børnehjemsbarn – har I sikkert en række ubesvarede spørgsmål omkring kontakten til ”jeres barn”. Spørgsmål, som vi i dette informationsmateriale vil forsøge at besvare: 

 • Hvad indebærer det at være kontaktfamilie til et rumænsk børnehjemsbarn?
  Som kontaktfamilie forpligtiger I jer til at sende jeres barn en pakke eller penge 2 gange årligt med foreningens transport, samt løbende at sende breve til barnet. Kontaktfamilien skal selv holde sig orienteret om afleveringsfristerne til pakketransporterne via medlemsbladet Mână in Mână.  
 • Hvad er foreningens transport?
  Foreningen gennemfører 2 årlige transporter af gavepakker, fødevarer, tøj og gods til vores børnehjem. Ved selv at køre gavepakker m.v. ned til hjemmene, er vi sikre på, at al gods, inkl. vores gavepakker, når frem til børnene. 

 Hvad lægger vi i pakken til ”vores” barn?
Vi henviser til det tidligere Indlæg om dette emne

 

 • Hvad med breve til barnet?
  Det er en god ide at sende postkort i kuverter eller breve. Korte sætninger på rumænsk – ellers kan engelsk også benyttes, da enkelte af personalet og nogle af børnene taler dette sprog. Forvent dog ikke at få svar, da børnene ikke har mulighed for at sende breve. Vi bestræber os på, at alle børn skriver til deres familie mindst én gang om året. Det anbefales, at man kun sender almindelige breve, da der skal betales told ved modtagelse af pakker/prøvekuverter, og det har børnene ikke penge til. Rumænske frimærker kan købes på foreningens kontor i Søborg. I dag er en del af de ældre børn på facebook med deres danske familier, hvor de så har kontakt.

 

 • Kan vi besøge barnet?
  Er I i Danmark blevet godkendt som kontaktfamilie, er I altid velkomne til at besøge jeres barn, blot børnehjemmet underrettes forinden. Kommer I udenfor transporten, skal børnehjemmet have børneattest på alle voksne, der kommer.
  Går jeres barn i skole, kan I som regel kun få barnet med, efter at barnet har overstået lektielæsningen. I forbindelse med weekender er der intet problem. Husk pas! Hjemmene kræver forevisning af pas samt underskrift på en blanket. Indhent altid tilladelse, hvis I ønsker at tage barnet med uden for byen.

Pakkeforslag

Pakkeforslag til pakkefamilier til børnehjemsbørn

 

Vi anbefaler at man altid sender:

 • Shampoo, tandbørste, deodorant, tandpasta
 • Snacks
 • Undertøj og sokker
 • Bind til pigepakker
 • Eventuelt en lille ting fra Danmark – det plejer at give stor glæde

Vi anbefaler at man ikke sender:

 • Lakrids
 • Hjemmestrik i ikke-afdæmpede farver
 • Tøj, der ikke helt passer

Dog bytter børnene ofte internt, hvis de får noget, der ikke helt passer.

 

Til piger:

De mindre piger:

 • Klassisk pigelegetøj som dukkehuse, barbier og hårting
 • Indendørs legetøj som puslespil, tegneting og simple brætspil
 • Udendørs legetøj som man kan være mange om at lege med, for eksempel bolde, sjippetove, gadekridt og badminton
 • Tegnesager, der også kan bruges i skolen og til at lave lektier

 

De større piger:

 • Bind og tamponer er der stort behov for
 • Makeup, skønhedsprodukter og parfumer
 • Sengelinned og ting til at dekorere sit soveværelse
 • Sko, både sneakers og ballerinasko er populære
 • Skoletaske og skolesager såsom skriveredskaber og notesbøger

 

Til drenge:

De mindre drenge:

 • Indendørs legetøj som puslespil, tegneting og simple brætspil
 • Udendørs legetøj som man kan være mange om at lege med, for eksempel bolde, sjippetove, gadekridt og badminton
 • Klassisk drengelegetøj som biler og pistoler
 • Sko, der kan holde til at løbe rundt på legepladsen
 • Bukser, der godt må blive beskidte eller gå i stykker, når man er ude at lege

 

De større drenge:

 • Barbergrej
 • Sneakersko, gerne nogen i stil med Converse, Adidas eller New Balance
 • Skoletaske og skolesager
 • Sportsudstyr som sko, bolde og sportstøj
 • Højtaler til at spille musik fra – det behøver ikke være en dyr en
 • Sengelinned og håndklæder
 • Mellemmåltider, såsom muslibarer eller instant noodles

 

Gode butikker at købe ind til pakker kan være

 • Normal – billige toiletartikler
 • Bilka – snacks
 • Danmission og kirkens korshær genbrug – de har ofte billigt ”ungdomstøj”
 • Red Barnet og Mødrehjælpens genbrug – de har ofte fint genbrugstøj til børn under 13

 

Når man pakker, er det ofte en god idé at sætte kvalitet over kvantitet, dvs. at lægge vægt på at sende smart (men ikke nødvendigvis dyrt) tøj, fremfor en masse tøj, da man som rumænsk skoleelev ofte kan opleve eksklusion grundet sin socioøkonomiske baggrund. Derfor betyder det meget for mange af børnene at kunne tage i skole uden at “ligne et børnehjemsbarn”. 

Mange af børnene ved ikke andet om Danmark, end at det er der, pakkerne kommer fra. Derfor kan mange af dem ofte tænke, at pakkerne ikke har begrænsninger, og vil derfor spørge efter elektronik som iphones og computere. Har man ikke mulighed for at sende det, er det vigtigt at sige klart nej, fremfor et tøvende og uklart svar, der blot får barnet til at spørge om det igen senere. I vores erfaring forstår børnene, når der bliver sagt klart og direkte nej.

Vi anbefaler, at man stopper med at sende legetøj, når barnet er ca. 11 år. Udendørs legetøj bliver dog ofte brugt af børn i alle aldre.

 

Har man noget til overs, der ikke passer til ens eget barn, kan man altid kontakte børnehjemsrepræsentanten og høre, om det kan bruges andetsteds.

 

God fornøjelse med at pakke!

Nyhedsbrev forår 2016

 

Så er det igen tid til nyt fra Casa Clementina. Alle har det godt, og de unge er i arbejde forskellige steder i byen. Nogle på de store udenlandske fabrikker, som har etableret sig i Lugoj. Hos Eastcoast (brilleetuier), Honeywell (alarmsystemer), Autolive (airbags), Hella (komponenter til biler) og Rieker (sko). Andre er ansat i pizzarier, ved fast food – og cateringsfirmaer. Sami, som læser til paramedicinsk sygeplejerske, er ved siden af sine studier frivillig ved ambulancekørsel.
Heldigvis er der mange jobmuligheder i Lugoj, og vore unge er en eftertragtet arbejdskraft

På personalesiden er der pt kun 3 ansat, idet den nye halvdags ansatte mand har sagt op, da jobbet ikke var det rigtige for ham. Vi vil vente lidt med at søge igen.

Vi forventer stort udbytte af haven i år, idet vi har fået doneret en boring med tilhørende pumpe og siveslanger til hele haven. Vandet fra denne boring er gratis.

I rumænsk lov er der 12366893_10206744533464992_2026388941_nmulighed for, at man kan donere 2% af sin skat til en NGO. Mange har betænkt os, og efter afstemning blandt de unge, blev det bestemt, at pengene skulle bruges til at købe en gris. En sådan blev fremskaffet – i slagtet, men ellers hel tilstand. Derefter brugte de unge, personalet og ægtefæller en weekend på at partere og tilberede grisen. På god gammeldags maner. Det eneste, der ikke blev brugt, var blodet. Alt foregik i haven, hvor alle mulige remedier til partering og tilberedning var fremskaffet og i brug. Det, der kom ud af grisen, er gået til de unge. Og der er stadig lidt spæk og kødboller i fryseren. Efter købet af grisen, var der penge til overs. De blev brugt til ekstra julemad og nogle af de LED pærer, som nu er i hele huset.

Parteringen og tilberedningen af grisen, var en stor oplevelse, som alle deltog i med liv og sjæl. Nogle havde prøvet det før, men for de fleste var det nyt.

En af vore unge, Christi, kommer fra en landsby udenfor Lugoj. Hans forældre er døde, og han boede sammen med sin bror, som er fårehyrde.

Mens Christi har været hos os, har han taget et mekanikerkursus i landbrugsmaskiner. Det gør ham i stand til at hjælpe beboerne i landsbyen med tekniske problemer. Hver weekend taget han ud og hjælper sin bror og andre. Samtidig passer han sit arbejde på Hella og deltager ivrigt i fælles opgaver på Casa Clementina. Han er ansvarlig for vedligehold og drift af maskinerne i haven, ligesom han overvåger al teknik i huset.
Samtidig med, at vi har givet Christi et godt grundlag for at klare sig fremover, gavner og glæder han nogle mennesker, som ellers ikke ville få hjælp. Det bedste resultat, vi kan ønske os af vort arbejde med de unge på Casa Clementina.

Sidste jul tog de unge igen initiativet til at dele deres slik fra Tyskland med andre, der trænger mere, end de gør. De besøgte, ud over CP11 og F1, nogle fattige familier og skoler og børnehaver i landsbyen, hvor de bor.

Med en stor, stor tak for jeres uundværlige støtte til vort arbejde på Casa Clementina sendes de bedste hilsner fra de unge og personalet i Rumænien og projektgruppen her i Danmark. Uden jeres hjælp, kunne vi ikke gøre, hvad vi gør! Enhver form for håndsrækning er værdsat. Vort kontonummer er: 2076 – 6278 981 876

Med venlig hilsen – Birgit Christensen

Friske kræfter til transportudvalget

Hej alle

Vi er ved at ændre sammensætningen af transportudvalget, derfor har vi brug for nogen der har lyst til at træde ind i følgende opgaver:

 • Lager: 4-5 personer, der vil stå for lageret fra efteråret og fremadrettet, planlægning af de arbejdsdage der er på lageret, er i sammenarbejde med transportudvalget, det drejer sig om 6 dag pr. tur. Det er lageret i Jylland, det drejer sig om : Adressen er, Fynslund vej 17, 6640 Lunderskov
 • Transportudvalget: her vil der komme til at mangle 3-4 personer, der vil tage sig af, alt der har med ansøgninger, registrering, planlægning af forår/efterårs tur, og tage til Rumænien hvor det hele skal afleveres, etc.

Hvis der er nogen der ønsker at stå for, nogle af disse opgaver, så skriv til mig på mail jnab.dyrup@taasingemail.dk Det er lidt svært helt at uddybe, hvad hver enkelt opgave går ud på, men jeg vil prøve at dele opgaverne ud i små bider, men skriv endelig, hvis der var en opgave I synes ser spændende ud, så vil jeg uddybe hvad den går ud på.

Mvh Brian Dyrup.