Nyhedsbrev forår 2017

Nyhedsbrev forår 2017.

Så er det igen tid til den halvårlige beretning fra Casa Clementina. For tiden er der 16 unge i huset, og de har alle arbejde.

De unge bestemte endnu en gang, at pengene fra de 2% af skatten, som rumænere kan donere til os, skulle gå til en gris. Lige som sidste år blev den på god gammeldags vis parteret, tilberedt og frosset. Der blev mange gode middage til de unge. Og alle havde en herlig dag.

De penge, som blev til overs efter købet af grisen, er blevet brugt i haven, bl.a. til frugttræer og husdyrgødning. Det ustadige sommervejr gør det svært at dyrke visse grøntsager, men frugttræerne giver godt. I efteråret blev jorden i køkkenhavedelen forbedret, så det nu er nemmere at have med at gøre, og dermed skulle udbyttet også blive større.

I efteråret blev der i Timisoara afholdt en konference om sårbare og udsatte unge. Deltagerne var bl.a. børnedirektoratet, NGO`er og en ungdomsorganisation under EU. Carmen var inviteret med, og i lighed med de øvrige deltagere kom hun med et indlæg. Et par dage efter konferencen modtog unge og personale på Casa Clementina et diplom, hvorpå der står, at vi er udnævnt til det bedste sted for unge i Timis Amt!! Der blev efterfølgende nedsat et råd til det videre arbejde. Og der er Carmen medlem.

Blandt vore unge er 3 brødre fra en lille landsby 35 km udenfor Lugoj. Deres far er død og moderen blev total lammet efter et slagtilfælde. Brødrene havde helt fra begyndelsen det klare mål at hjælpe deres mor så meget som muligt. Og det har de gjort. De har arbejdet hårdt for at tjene pengene til hendes meget dyre behandling og genoptræning. De har på skift besøgt moderen og er i weekender tager hjem til landsbyen, hvor de har fået bygget et handicapvenligt anneks til familiens hus. Nu er moderen så vidt, at hun er kommet hjem, og brødrene, samt den enes kæreste, vil tage sig af hende.

Alle 3 har fået lavet tiltrængte tandbehandlinger, og de er, og har hele tiden været, en engageret og værdsat del af gruppen af unge på Casa Clementina.

En af brødrene har taget det statsanerkendte fødevarekursus og er efterfølgende blevet tilbudt et lederjob i det supermarked, hvor han arbejder. Den ene af brødrene er rejst fra CC, og de to andre er på vej.

Så her har vi hjulpet en hel familie til at få et bedre liv. Hvordan ville de have det i dag, hvis brødrene var blevet i landsbyen med en invalid mor og uden mulighed for at få et arbejde?? Vores penge til kurser og tandbehandling kunne ikke være anvendt bedre.

Der er siden sidst doneret slik 2 gange fra Tyskland. Før jul uddelte de unge det meste af det til fattige familier i Lugoj. Her i foråret var det de gamle på ældrecenteret, som blev betænkt. I alt 80 ældre fik noget til den søde tand. Selvfølgelig blev vore unge modtaget med kyshånd begge steder.

Til slut en stor, stor tak for jeres bidrag til Casa Clementina. Uden jeres hjælp kunne vi ikke udføre arbejdet og derved give vore unge en god start. Flere og flere af dem prøver at spare op, så de kan låne penge til egen bolig. Noget, de aldrig havde drømt om ville være muligt.                                        

Vort kontonr er: 2076  6278981876.

Mange hilsner på vegne af alle på og omkring Casa Clementina

Birgit Christensen

Nyhedsbrev Efterår 2016

Nyhedsbrev efterår 2016

Størstedelen af styregruppen for Casa Clementina har lige været en tur dernede. Der meldes alt vel. Alt er pænt og ordentligt, og alle er i arbejde. Det er en fornøjelse at se, hvordan personale og unge arbejder ihærdigt på – og med godt resultat – at nedbringe omkostningerne. Energiforbruget falder, og hvis noget går i stykker, bliver det straks repareret eller fornyet.

I årenes løb er der kommet mange cykler derned. Mange af dem forsvinder hen ad vejen. Derfor er der indført den regel, at hvis man mister en cykel, som man har fået af os, skal man betale 200 lei. Hvilket svarer til, hvad en brugt cykel koster i Rumænien.

Pr 1. september er Calin blevet ansat. Han er ikke pædagog, men har en godt tag på, og god kontakt med, de unge. Derudover er han en handyman, som sammen med de unge vil kunne klare de praktiske og håndværksmæssige problemer, der dukker op.

For tiden er der 17 unge i huset. Den årlige udskiftning er stadig i gang, så vi kender endnu ikke den blivende gruppe.
Blandt dem, der rejser, er 2 søstre, som har sparet sammen til at købe en lejlighed i Lugoj. Her vil de bo sammen med deres bror, der har brug for megen hjælp og støtte. En stor og flot beslutning. Derudover har pigerne i løbet af det seneste år tabt tilsammen over 45 kg. Vi må på alle måder tage hatten af for dem.

I juli var alle, der kunne, på en weekendtur til bjergene i Garana. Personalet lagde biler til transporten, og alt lejrudstyret fra Danmark blev hevet frem og taget i brug. Vejret var flot og dagene blev nydt i fulde drag med socialt samvær, praktiske gøremål og badning. Omkostningerne blev dækket af en øremærket donation fra Danmark samt af beløb, som besøgende på Casa Clementina i løbet af året har givet til oplevelser.

Pakkespillet efter dansk mønster er altid en stor succes. Denne gang blev det afholdt i haven, mens CC gruppen var på besøg. Alle de fine gevinster, som også kommer fra Danmark – og hovedsageligt fra en donor – vakte stor begejstring. De tidligere beboere, som deltog, medbragte hver en gevinst.

På trods af en vejrmæssig elendig sommer, med kraftig regn vekslende med meget høje temperaturer, har udbyttet i haven været så nogenlunde. Tomater og paprika blev ødelagt, men auberginer, rodfrugter og andre grøntsager er blevet bjerget, og det, som ikke allerede er spist, er i fryseren til senere brug.
Jorden i haven er meget tung og leret. Personalet vil i forbindelse med efterårsgravningen sørge for jordforbedring ved at tilføre noget mere sand.

Fra alle omkring Casa Clementina; personalet, de unge og projektgruppen her i Danmark, sendes de bedste hilsner og en stor tak for jeres støtte til vort arbejde. Uden den, kunne vi ikke køre huset, og hjælpe de unge på den måde, som vi gør. Enhver form for støtte er meget værdsat. Vort kontonummer er: 2076 – 6278 981 876.

Med venlig hilsen Birgit Christensen

Nyhedsbrev Casa Clementina – efterår 2015

Nyhedsbrev Casa Clementina – efterår 2015

Så er efteråret kommet og dermed er det tid til nyt fra Casa Clementina. Vi har nu 19 unge i huset, 11 drenge og 8 piger. Gruppen synes at være stabil med en overvægt af målrettede unge, som lige fra begyndelsen er indstillet på at bruge opholdet hos os til at få bedre muligheder og fodfæste i tilværelsen.

Ion Todaracs, som jeg fortalte om i forårets nyhedsbrev, har nu fået købt et hus. Han var så heldig, at de tidligere ejere overlod et fuldt møbleret og udstyret hus til ham. Så han bor flot og er selvfølgelig stolt. Der er stue, soveværelse, køkken, badeværelse, viktualierum, Ions husbrændeskur og en garage, som han kan leje ud. Al opvarmning foregår med træ. Der er også en slags terrasse med et par bede. Men han vil fortsat gerne have et stykke af Casa Clementinas have, så han kan være så selvforsynende, som muligt.
Pengene til købet, har han selv skaffet. Han har ingen dansk familie, og han har ikke modtaget nogen som helst økonomisk støtte. Foreløbig vil han bo alene.
Alle os omkring Casa Clementina er meget stolte af Ion. Han har bevist, at ved en målrettet indsats kan man nå sit mål. Og vi håber, at flere vil følge hans eksempel.

Vi opmuntrer de unge til at dygtiggøre sig så meget som muligt. For tiden har vi en dreng på sidste år på en paramedicinsk sygeplejeuddannelse. En anden har stort talent for at male, og han går på et kursus i det. Tidligere i år har vi haft en del på kortere, kvalificerende kurser indenfor deres interesse – og arbejdsområde. I løbet af efteråret håber vi, at flere af de nuværende unge også vil gribe muligheden for at blive opkvalificerede og dermed få større chancer på arbejdsmarkedet.

Vore unge har brug for at lære at sætte grænser, lære at passe på sig selv i alle livets forhold og lære at respektere andres grænser. Derfor har vi et 20 timers sex – og sundhedskursus og et heldagskursus i forskellige former for misbrug. Deltagelse i disse kurser er obligatorisk.

Takket være de nye solpaneler og solcellerne, ser vi nu en betydelig nedgang i forbrugsafgifter.

Haven har givet usædvanligt godt i år. Hegnet, den varme sommer og en forøget indsats fra unge og personale har virkelig kunnet mærkes.

Alle vore forbedringer, tilbuddene til de unge og den daglige drift af huset, var ikke muligt uden donationerne fra jer. En stor, stor tak fra personalet, de unge og Casa Clementinagruppen til alle, der på forskellig vis støtter os. Vi er dybt taknemmelige for hver en håndsrækning. Vort kontonr. er: 2076 – 6278 981 876.

Med venlig hilsen
Birgit Christensen

Nyhedsbrev Casa Clementina – forår 2015

Så er det tid til nyt fra Casa Clementina. Sommeren er for længst kommet til Rumænien og havens planter er godt på vej. Der er stor aktivitet derude, bl.a. har nogle af de unge bygget en mistbænk. Grillen har allerede været tændt op flere gange.

For at I kan få et indtryk af vore unge og deres oplevelse af vort arbejde, vil 3 af dem fortælle deres historier.

Ioan Jacab fortæller: ”Jeg er 19 år og kommer fra et børnehjem i Pietroasa Mare. Der havde jeg det godt. Især om sommeren var der dejligt. Jeg kom til Casa Clementina i august 2014, og befinder mig godt her blandt jævnaldrende. Jeg sætter især pris på, at alle i huset respekterer og hjælper hinanden. Når nogen har fødselsdag, laver jeg fødselsdagskage og pynter op til festen.

Jeg er begyndt på er statsanerkendt kokke – og fødevarekursus. Efter kurset er det min plan at finde et job som kok på et ældrecenter. Nu har jeg et godt arbejde i Profi Supermarkedet.

Jeg vil varmt anbefale Casa Clementina til andre unge.”

Daniela Onet fortæller: ”Jeg er 28 år og kommer fra CP10. Jeg har været på Casa Clementina siden oktober 2014. Og her er rart at være. Her er frihed, og folk følger reglerne. Der er ingen ballade, og de andre unge er venlige og hjælpsomme. Jeg har lært at lave mad og bruge komfuret og har været i biografen. Her er dejlig rent og vi har et fint badeværelse. Og så har jeg fået lavet mine tænder.

Jeg arbejder på en brillefabrik og forvalter selv min løn. Personalet er også gode ved mig, nærmest som en familie, og de hjælper med papirerne. Jeg får støtte fra staten og har udfyldt ansøgningen til en social lejlighed.

Det er min plan at gå til zumba og sammen med Ioan Jacab har jeg et stykke af haven.”

Ion Toderasc fortæller:” Jeg er 25 år og voksede op på et børnehjem i Moldavien. Der havde vi det meget frit, men ingen tog sig af, hvad vi lavede. Og jeg selv var også ligeglad.

Her på Casa Clementina er det anderledes. Jeg kan selv bestemme, men må også selv tage konsekvenserne af, hvad jeg laver. Jeg har udviklet mig og sparet op. Jeg måtte lære at opføre mig ordentlig. Jeg har stadig ind imellem et dårligt sprog, og så må personalet skride ind. Det er vigtigt at opføre sig ordentlig blandt andre mennesker.

Nu har jeg det godt og forbereder mig på at flytte fra Casa Clementina til august. Jeg har arbejdet på Garmet siden 2011 og har indtil nu en opsparing på over 4000€. Jeg arbejder alt, hvad jeg kan, og sparer så meget som muligt. Mit mål er at købe en 2 værelses lejlighed. Jeg har fået en bankkonto og dermed mulighed for at låne penge til købet. Min plan er at flytte sammen med en af de andre unge, så vi kan dele omkostningerne. Jeg har fået et godt stykke af haven. Og det vil jeg beholde, når jeg flytter.

Casa Clementina er et godt sted for unge. Her lærer man at tage ansvar og være uafhængig.

Personalemæssigt er der sket en ændring i huset, idet Stefan har valgt at tage til Danmark. Vi takker ham for hans store indsats på Casa Clementina og ønsker ham held og lykke fremover.

Husets solpaneler gik i stykker. Ved hjælp af øremærkede midler fra en donation har vi nu fået opsat nye. Plus at vi har fået etableret solceller. Så i fremtiden skulle udgifterne til varmt vand og el blive mindre.

Andre donationer gør det muligt at tilbyde alle tandlægebehandling.

En stor, stor tak til alle, som betænker os. Det er dejligt at mærke opbakningen til vort arbejde fra så mange forskellige sider. Fra private, fra fonde, fra klubber, fra et butikscenter.

Også en stor tak fra vore unge for de beløb, der falder af, øremærket til oplevelser. Det betyder meget at kunne tage i biografen i samlet flok eller på en telttur til floden. Noget, der ellers ikke er råd til.

Vores kontonummer er: 2076 6278981876. P.gr.a. banksammenlægninger har vi fået nyt reg.nr., men kontonummeret er det samme.

På vegne af udslusningsgruppen endnu en gang tak og ønsket om en god sommer til jer alle

Birgit Christensen

Nyhedsbrev for Casa Clementina – efterår 2014

Nyhedsbrev for Casa Clementina – efterår 2014

Så er en ny flok unge ved at finde sig til rette på Casa Clementina. Der er i skrivende stund 16 i huset. De, som er flyttet ud, har alle arbejde eller er gået i gang med en uddannelse. De fleste af dem bor i Lugoj, og de har alle fundet gode steder at bo.

Vort projekt med små, private havelodder til de unge, har stort set været en succes. De fleste har dyrket deres jord med flid og dermed også fået noget ud af det. Så det bliver prøvet næste år igen. Det har været et elendigt år for udplantningsplanterne, dvs. tomater, pebre og auberginer. Vekslingen mellem stærk regn og lange perioder med ekstrem varme har ødelagt frugterne. Frøplanterne har derimod givet rigtig godt.

Vi har igen været begunstiget af fine donationer. En Lions klub har bidraget med en del af beløbet til et hegn rundt om vores have. Et længe næret ønske, da der stort se er fri adgang mellem de forskellige haver. Hegnet er sat op af unge og personale, og da arbejdet var afsluttet, var der penge til overs til et andet stort ønske – en muret grill. Den er de netop blevet færdig med og har indviet den på behørig vis.

En anden Lions klub har givet penge til belysning. Så vor trofaste danske håndværker har gennemgået og udskiftet lys og lamper, hvor det var nødvendigt. Han har også udskiftet de gamle termostater med nye doneret af Danfoss.

Fra renoveringen af et blindecenter har vi fået gode boxmadrasser, som kommer ned med transporten her i efteråret. Disse madrasser skal erstatte nogle af de brugte senge, som huset blev udstyret med fra start. Fra blindecentret var der også stole og fint indrammede billeder, som nu pynter væggene overalt i huset.

Vi har 2 gange haft besøg af en gruppe danskere på rundtur i Rumænien. Dette har været en stor oplevelse for unge og personale, og vi takker rejsebureauet, som har tænkt på os. Et af vore mål er, at sprede kendskabet til Casa Clementina og jo flere der oplever stedet med egne øjne og ører, jo bedre. Også en tak for beløbet fra rejsedeltagerne. En del af det er allerede omsat til ovennævnte grillfest.

Igen i år havde Sct. Georgsgilderne inviteret os til Fjordens Dag på Stige Ø. Til trods for et elendigt vejr, blev vores stand godt besøgt, og mange viste interesse for vort arbejde.

Ved Tall Ships arrangementet i Fredericia havde vi en tombola. Her var interessen også fin og det økonomiske udbytte ligeså. Desværre var dette arrangement det sidste af sin art.

Tusind tak til alle, som støtter vort arbejde på Casa Clementina. Bidrag af enhver art er velkomne og uundværlige. Jeres bidrag og opbakning er med til, at vi fortsat kan give unge rumænere en bedre fremtid.

Vores kontonr er stadig: 5512 6278981876

På vegne af udslusningsgruppen endnu en gang tak og venlig hilsen

Birgit Christensen

 

 

Nyhedsbrev for Casa Clementina – forår 2014

Nyhedsbrev for Casa Clementina – forår 2014

Lige hjemkommet fra Lugoj kan jeg melde alt vel på Casa Clementina. Alle unge har det godt og er i arbejde. 3 af de nye, som er kommet ind i efterårets og vinterens løb, har af forskellige årsager forladt os igen, men andre er på vej for at overtage de ledige pladser.

Her i marts er der rigtig gang i haven. Jorden er behandlet, de forskellige frø er sået, løgene er sat og tomat – , peber – og aubergineplanter er klar til at blive plantet. Og frugttræerne står i fuldt flor.

For at de unge kan få et mere personligt forhold til havebrug og selvforsyning, har vi i år delt en del af haven op i mindre lodder. De, som ønskede det, har fået en lille privat have, hvor de selv er ansvarlig for tilsåning, vedligehold og høst. Udbyttet går til den fælles madlavning på dage, hvor ejeren har madtjansen.
Eftersom vejret var fint, fik vi mad på terrassen. Grillpølser, salat og brød. Alt fint tilberedt og serveret af nogle af de unge, mens andre arbejdede i den fælles have.

2 af vore piger får studentereksamen her til sommer. Den ene er meget målrettet. Straks efter eksamen vil hun flytte til Timisoara og studere til kosmetolog. Hun har allerede undersøgt arbejds – og bomuligheder og har til hensigt at forsørge sig selv via fritidsjob. Den anden mangler endnu at få afklaret, hvad hun vil.

Op til jul havde vi en positiv oplevelse. Vore unge julepynter hvert år huset sammen med en flok gymnasieelever. Gæsterne medbringer slik og knas. Da vi også havde fået slik fra Danmark og fra en tysk organisation, bestemte vore unge sig til at give noget af det til CP11, et af de børnehjem RP92 støtter. Ergo tog de lige før jul ud til børnehjemmet og legede og hyggede sig med børnene der. Mens de var der, fandt de ud af, at nogle af sengene manglede sengelinned. Det blev så arrangeret, at dette kunne skaffes fra Casa Clementinas lager. Så inden dagen var omme, havde vore unge lagt sengelinned på.
Sådan et initiativ gør, at man bliver både stolt og rørt. Jeg synes, det er flot at vore unge,at de, i stedet for at guffe i sig af herlighederne, tænker på andre, som har det værre end dem selv.

Tusind tak for jeres støtte til Casa Clementina. Både den helt uundværlige praktiske og pengemæssige. Men også tak for alt, hvad der bliver sendt til huset og de unge. Det er alt sammen meget værdsat og nødvendigt.

Til slut vil jeg gøre opmærksom på, at Casa Clementina har fået eget bank-kontonummer.
Det er: 5512 6278981876.

På vegne af udslusningsgruppen endnu en gang tak og venlig hilsen
Birgit Christensen
Projektgruppeleder