COVID-19 Opdateringer

Der vil løbende blive postet opdateringer om situation på denne side

Da både Danmark og Rumænien er stærkt påvirkede af den nuværende coronavirusepidemi, er vi som forening nødt til at følge regeringens vejledninger og tage vores forholdsregler.

19. MARTS

Forårstransporten aflyses. Alle pakker, der skulle have været afsted, vil først blive sendt med efterårstransporten, som i skrivende stund forventes gennemført som almindeligvis.

13. MARTS
Ændrede betingelser for pakketransporten forår 2020:

Situationen har medført, at vi har måttet foretage en række ændringer i forbindelse med transporten til Rumænien her i foråret 2020.
Der tages forbehold for, at situationen kan ændre sig. Følg derfor udmeldingerne her på foreningens hjemmeside.

Turen til Rumænien gennemføres som planlagt i uge 20.

Pakketransporten vil blive ændret som følger:

Pakkesedler:

Pakkesedler skal fortsat sendes til Brian Schaleck senest søndag den 29. marts 2020 på adressen der er anført på pakkesedlerne.

Sjælland:

Holbæk:

Pakker kan indleveres hos Dorte Iversen, Holbæk, men dog kun efter aftale på telefon 23 24 80 83 og senest 17. april 2020.

 

Søborg:

Pakker på Sjælland kan indleveres i Børneshoppen i åbningstiden frem til torsdag den 16. april 2020.

 

Herlev:

Pakker kan helt frem til 17. april afleveres på lager-Sjælland hos Shurgard, Herlev Hovedgade 193, 2730 Herlev efter aftale med Freddy Christiansen på telefon 40 15 45 95.

Pakker kan ligeledes afleveres lørdag den 18. april 2020 mellem kl. 8.00 og 9.00 direkte på lastbilen.

 

 

Jylland:

Århus:

Pakker vil blive afhentet i Århus lørdag den 18. april 2020 mellem kl. 10 og 11 på Johannesgården, Sct. Johannes Allé 1, Århus C eller efter anden aftale med Ernst Jensen på telefon 50 40 52 07.

 

Kolding:

Pakker kan afleveres på opsamlingsstedet Lager-Jylland, ”Dit Pulterkammer”, Esen 8A, 6000 Kolding, lørdag den 18. april 2020. Der er kun åbent for pakkeindlevering denne ene dag.

Ring på telefonnummer 28 72 25 90, når du kommer. Porten er låst.

 

Spørgsmål vedrørende transporten kan fås hos Ernst Jensen på telefon 50 40 52 07 eller Freddy Christiansen på telefon 40 15 45 95.

Prisliste ved transporterne

pr. efterårstransporten 2019

Gavepakke til navngivent barn/bunica/familie, max. størrelse banankasse

Gavepakke til navngivent barn/bunica/familie, max. størrelse flyttekasse

Cykel, alle størrelser

Babysenge

Babylift til institution

Babylift til navngiven person

Større effekter, såsom køleskab, sofa, kasser større end flyttekasser

Institutionspakke, max. størrelse bananakasse

Institutionspakke, max. størrelse flyttekasse

 

75 kr

150 kr

100 kr

100 kr

40 kr

75 kr

250 kr

20 kr

40 kr

Hvad kan man se nær Lugoj?

Hvad kan man se, når man er med transporten i Lugoj og gerne vil opleve mere Rumænien?

Vi kommer her med vores bedste bud. Lugoj har heldigvis super tog- og motorvejsforbindelser, og er derfor ideelt til hvis man skal se mere af Banat-regionen.

Timisoara
er en storby, der ligger 45 minutters køretur fra Lugoj. Der er både markeder, katedralen, operaen, frihedspladsen, botanisk have, Iulius Mall og meget mere. Denne by er ideel til en dagstur, hvor man får set en mere moderne by i Østeuropa, hvor man blandt andet kan nyde lækker frokost på søde caféer ved floden eller på Piata Victoriei. Det er også her, den nærmeste lufthavn ligger, og man kan derfor bruge en dag i Timisoara enten på ud- eller hjemrejsen.

Baile Herculane
er en gammel kurby grundlagt af romerne og er nu en UNESCO verdensarvsby. På trods af manglende restauration kan man rundt omkring i byen på gåben så en masse fantastiske gamle bygninger bygget af romerne. Rundt omkring i byen er varme kilder, som alle der har medbragt badetøj, kan hoppe i på alle tider af året. Derudover ligger byen i en dal og er omringet af Comogled Valea Cernei-nationalparken, der dermed også gør Baile Herculane til en ideel destination til vandreture, hvor man på vejen kan se grotter, der blev benyttet af middelalderens rumænske munke.

Oradea
er en by tæt på den ungarske grænse med mange gamle bygninger bygget af de østrigungarske ledere i 1700-tallet. Her kan også ses museet for Cris-flodene, som huses i et palads fra 1770, der er bygget efter Belverede-paladset i Wien. Ved en gåtur rundt i den gamle bydel, vil man kunne se mange smukke bygninger i forskellige farver, der repræsenterer forskellige æraer i europæisk arkitektur.

Bihor bjergene
er en bjergkæde, der strække sig fra øst til vest og her kan man opleve grottetunneller, underjordiske vandfald, gemte søer og gletsjere. Vest for bjergkæden kan man se Pestera Usilor [bjørnegrotten], hvor fossiller af grottebjørne, som uddøde for 15000 år siden, er blevet fundt, hvilket har givet grotten sit navn. Her kan man se stalagmitter og stalakitter, som er mere end 22000 år gamle. 

Hunedoara
Cirka en times kørsel fra Lugoj, ligger Corvin slottet, som blev bygget af det østrigungarske rige og bestemt er et besøg værd. Det er et af de største slotte i Europa og har status som et af Rumæniens 7 vidundere. Slottet, der blev bygget 1446, er åbent for besøgende hver dag.
Herfra kan man køre til Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, som var hovedstaden for den romerske koloni, Dacia. Byen er i dag i ruiner, men er stadig et besøg værd, da man stadig får indtrykket af byens storhedstid gennem ruinerne af amfiteatret, det store tempel og andre bygninger.

 

Tove fortæller..

“Jeg har nu været hjemme i 3 dage efter en fantastisk rejse til Rumænien, og alle oplevelserne er ved at falde på plads.
Denne gang skulle jeg ikke kun være sammen med min dejlige pige Iasmina, men også møde den familie, som jeg har pakket nogle pakker til. I pakkerne havde jeg lagt noget pænt og helt genbrugstøj (og lidt nyt), toilet artikler, dåsemad, pasta, legetøj, blyanter mm. ..og lidt godt til børnene.
Jeg må sige, at det har været arbejdet værd. D
er mødte mig en familie med så meget varme og kærlighed. Den består af bedsteforældre og deres datter, svigersøn og ni børn. De 4 af børnene var datteren og svigersønnens, de 5 andre var forladte børn – dog stadig familie – som de sammen med bedsteforældrene tager sig af. Datteren og svigersønnen tager alt det arbejde, de kan få, men lønnen er dårlig for ufaglærte daglejere. Trods håbløsheden, dårlig bolig og fattigdom, er der masser af varme og kærlighed. Jeg glæder mig så meget til at pakke til dem igen til efteråret, og jeg håber snart at kunne besøge dem igen.
Har du tid og lidt overskud skulle du prøve den lykke, det er at hjælpe andre.”

Information til pakkefamilier

Som nye medlemmer – og nu kontaktfamilie til et rumænsk børnehjemsbarn – har I sikkert en række ubesvarede spørgsmål omkring kontakten til ”jeres barn”. Spørgsmål, som vi i dette informationsmateriale vil forsøge at besvare: 

 • Hvad indebærer det at være kontaktfamilie til et rumænsk børnehjemsbarn?
  Som kontaktfamilie forpligtiger I jer til at sende jeres barn en pakke eller penge 2 gange årligt med foreningens transport, samt løbende at sende breve til barnet. Kontaktfamilien skal selv holde sig orienteret om afleveringsfristerne til pakketransporterne via medlemsbladet Mână in Mână.  
 • Hvad er foreningens transport?
  Foreningen gennemfører 2 årlige transporter af gavepakker, fødevarer, tøj og gods til vores børnehjem. Ved selv at køre gavepakker m.v. ned til hjemmene, er vi sikre på, at al gods, inkl. vores gavepakker, når frem til børnene. 

 Hvad lægger vi i pakken til ”vores” barn?
Vi henviser til det tidligere Indlæg om dette emne

 

 • Hvad med breve til barnet?
  Det er en god ide at sende postkort i kuverter eller breve. Korte sætninger på rumænsk – ellers kan engelsk også benyttes, da enkelte af personalet og nogle af børnene taler dette sprog. Forvent dog ikke at få svar, da børnene ikke har mulighed for at sende breve. Vi bestræber os på, at alle børn skriver til deres familie mindst én gang om året. Det anbefales, at man kun sender almindelige breve, da der skal betales told ved modtagelse af pakker/prøvekuverter, og det har børnene ikke penge til. Rumænske frimærker kan købes på foreningens kontor i Søborg. I dag er en del af de ældre børn på facebook med deres danske familier, hvor de så har kontakt.

 

 • Kan vi besøge barnet?
  Er I i Danmark blevet godkendt som kontaktfamilie, er I altid velkomne til at besøge jeres barn, blot børnehjemmet underrettes forinden. Kommer I udenfor transporten, skal børnehjemmet have børneattest på alle voksne, der kommer.
  Går jeres barn i skole, kan I som regel kun få barnet med, efter at barnet har overstået lektielæsningen. I forbindelse med weekender er der intet problem. Husk pas! Hjemmene kræver forevisning af pas samt underskrift på en blanket. Indhent altid tilladelse, hvis I ønsker at tage barnet med uden for byen.